Egyesített vészhelyzeti állatvédelmi rendszer

Együtt könnyebb!

Helyreigazítási kérelem és nyílt levél a Blikk szerkesztőségének

April 8, 2020 16:09

 
Az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVÁR) platform segítségével együtt dolgozó állatvédelmi szervezetek (EVÁR szervezetek) a 2010. évi CIV. - a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló - törvény 12. bekezdése alapján élni kívánnak sajtó-helyreigazítási jogával. Amennyiben a Blikk ettől elzárkózik, az EVÁR minden jogi eszközzel élni fog, a sajtó-helyreigazítási pertől, továbbá MÚOSZ etikai bizottsága elé is viszi az ügyet. 

2020.Március 18-án megjelent cikkében a  Blikk nem bizonyítottan állította, hogy ..„egy 17 éves törpe spicc halála összefüggésbe hozható a koronavírussal. Véleményünk szerint ezáltal, hogy a   koronavírust említi a kutya halálával kapcsolatban, kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát és alkalmas a pánikkeltésre. A kutyát a hongkongi mezőgazdasági és halászati minisztérium fel akarta boncolni, de az eljárást az állat 60 éves gazdája nem engedélyezte, így nem tudni, mi volt a halál oka. A pomerániai törpespicc egyébként 17 éves volt, vélhetően magas életkora sem kedvezett az egészségének. 

Azzal ugyanis, hogy egyoldalú és pontatlan információkat közöl a lap azokat tényként beállítva, nagy tömegeket téveszt meg, közvetve több ártatlan állatot ítél halálra. 

A magyar Vöröskereszt hivatalos állásfoglalása szerint: 

„Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. A Covid-19-et emberek esetében a kínai eredetű SARS-CoV-2 újgenerációs koronavírus okozza. A Friedrich-Löffler-Institut (FLI) mint állategészségügyi szövetségi kutatóintézet felügyeli az aktuális járványhelyzetet, s nyilvánosságra hozza a legújabb tudományos ismereteket. Ezidáig úgy vélik a kutatók, hogy a koronavírust denevérek, tobzoskák vagy kígyók vitték át az emberre. 

Röviddel ezelőtt már két tünetmentes kutya orrán és szájában is kimutatták a vírust. A tudósok mindenesetre abból indulnak ki, hogy a koronavírusok szoros testi kapcsolat útján kerültek a megbetegedett kutyatulajdonostól a kutyára!! . Olyan megnövekedett antitest-termelést sem mértek a kutyáknál, amely mérvadó a SARS-CoV-2-fertőzés szempontjából.” 

A fent leírtak alapján kérjük, hogy a Blikk mind a nyomtatott, mind online felületén a következő közleményt jelentesse meg, az eredeti cikkel megegyező formátumban. 

A cikk cím nem helytálló: „Koronavírus: elpusztult az első fertőzött kutya” Megtévesztő mivel nincs bizonyíték, hogy a kutya halála összefüggésbe hozható a koronavírussal.! 

Következő megtévesztő mondat: Az első kutya, akinél diagnosztizálták az új koronavírust, hétfőn pusztult el Hong Kongban, miután haza vitték a karanténból. 

Ez sem helytálló, mivel nem bizonyított, hogy a koronavírusban pusztult el!! 

Illetve kérjük annak közlését is, hogy „Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal.. A Covid-19-et emberek esetében a kínai eredetű SARS-CoV-2 újgenerációs koronavírus okozza.” 

Kérjük, hogy levelünk kézhezvételét követően intézkedjenek a helyreigazításról és a helyreigazítás tényét kommunikálják felénk. 

 

 

Tisztelettel: 

 

Agenor Civil Állatvédő Egyesület
Állatmenhely Nyílt Alapítvány
Anikó Állatmentő Alapítvány 
Befogad-LAK Alapítvány
Csellengők Állatotthon Alapítvány
Dél-alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat Alapítvány 
Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány
Együtt az Állatokért Állatvédő KHE
Élethang Természetvédő és Állatmentő Alapítvány 
Fekete István Állatvédő Egyesület 
Hangya Közösség Alapítvány
Igéző Állatvédő Egyesület
Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány
Kismaszat Állatmentő Egyesület
Kóbor Mancsok Mentéséért Alapítvány
Kóbor Szívek Állatmentő és Környezetvédő Alapítvány 
Kutyakötelesség Állatmentő Alapítvány
Kutyások a kutyákért Alapítvány
Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület 
Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület
Magyar Macskavédő Alapítvány
Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület
Mancs-rancs Állatmentő Alapítvány
Maugli Állatvédő Egyesület 
Mentsvár az Állatokért alapítvány
Monty Angyalai Érdi Állatmentés 
Mopszokért Alapítvány
Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület 
NOÉ Állatotthon Alapítvány
Országos Állatvédőrség Alapítvány
Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány
Pacsi Kutyamenhely Alapítvány
Papagájvilág Alapítvány
Papamaci Árvái Alapítvány
Segíts, hogy élhessünk Állatvédő Alapítvány 
Speciális Állatmentő Egység Alapítvány
Szentendrei Árvácska ÁVE
Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület
Zseton Állatvédő Egyesület